Paleo, ik had er al eens van gehoord maar nooit echt aandacht aan geschonken. Ik kan immers mijn knapperige brood, pasta, rijst, boter en suiker missen. Toch was ik geïntrigeerd door de wijze waarop je alternatieven in kan zetten. Daarom besloot ik een weekje paleo in te lassen en te beginnen met dit gerecht van Chinese kool met kerrie, appel en gehakballetjes.
Wat is paleo eigenlijk?
Paleo is geen dieet maar een leefstijl en is gebaseerd op de levenswijze van de oermens. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar hoe de mensen in de oertijd leefden en wat ze aten. Aangezien we vele duizenden jaren op deze manier oervoeding waren ingesteld wordt er vanuit gegaan dat onze genen daarop ingesteld zijn. De oermens ontwikkelde zich en ging bepaalde granen verbouwen, koeien melken en er werden methoden ontwikkeld om het allemaal te bewerken.
Dus?
Paleo gaat er vanuit dat ons moderne eten niet bij onze genen past. Er komen steeds vaker de bekende welvaartsziekten voor en bovendien is overgewicht en tekort aan vitaminen en minerale aan de orde van de dag. En ondertussen richten wij ons medisch gezien op de behandeling en niet op de oorzaak.
Vanwege massaproductie van voedingsmiddelen bevatten steeds minder mineralen en vitaminen en dieren krijgen hormonen en antibiotica. Daardoor krijgen ook wij deze stoffen binnen en heeft ons lichaam moeite om deze stoffen uit te scheiden.
Wat eet je dan in deze moderne wereld?
Best veel hoor en je voelt je echt fit! Groenten, vis, vlees, eieren, fruit, zaden en noten. Maar geen granen, melkproducten, suiker en peulvruchten. En vooral geen chemische toevoegingen.
Het probleem met suiker is dat wij vaak erg veel bloedsuikerspiegel verhogende voedingsmiddelen eten en drinken. Daardoor heeft ons lichaam steeds meer moeite om de boel te reguleren. Je kunt er diabetes van krijgen.
Granen
De meeste granen bevatten gluten die de darmwand kunnen beschadigen en daardoor allerlei stoffen in ons lichaam komen doordat de darm gaat lekken. Omdat ons lichaam niet weet wat er met die stoffen moet gebeuren gaat ons immuunsysteem de aanval inzetten. En daar ontstaan chronische ontstekingen.
En melk dan?
Een baby drinkt melk, moedermelk. De enzymen die de baby aanmaakt kunnen de lactose en melkeiwit goed afbreken. Dit verdwijnt na aan paar jaar en het kind gaat vast voedsel eten. Volwassenen verteren melkproducten met moeite. Valt het je op dat de mens het enige zoogdier is dat melk van een ander dier drinkt? Vreemd toch eigenlijk?
Peulvruchten
Je zult vast zeggen, maar peulvruchten komen toch in de natuur voor? Ja dat klopt maar de planten maken stoffen aan hun zaden, dat zijn de peulvruchten, te beschermen tegen dieren. Het zijn de zogenaamde anti nutriënten en die kunnen de darmwand beschadigen.
Ok, maar je bent hier waarschijnlijk voor het recept :-). Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 Chinese kool
- 250 gram rundergehakt
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 grote appel
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- zout en peper
Instructies
- Snijd de kool in reepjes.
- Meng rundergehakt met zout, peper en paprikapoeder en draai er 12 gehaktballetjes van.
- Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan.
- Bak de balletjes rondom bruin in een eetlepel kokosolie in een koekenpan. Verhit in een wok nog een eetlepel kokosolie en roerbak de reepjes kool met zout, peper en de kerrie .
- Steek het klokhuis met een appelboor uit de appel en snijd de appel in stukjes. Schillen hoeft niet.
- Verdeel de kool over de borden en schep er de balletjes en de appel op. Verdeel het amandelschaafsle erover en strooi er defijngehakte peterselie over.