Hoe zomers is een citroentaart met frambozen? Het fleurt in elk geval het voorjaar op dat nog het meest lijkt op herfst. In elk geval weer eens tijd voor een fris taartje. Een borsse taartbodem en met een vulling van homemade lemoncurd en frambozencoulis schijnt voor nu de zon in huize Angeli kookt.

citroentaart met frambozen

Nodig voor de citroentaart met frambozen

Voor de bodem:

  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • melk
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • rasp van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 6 eidooiers
  • 5 eieren
  • vanillemerg van 1 stokje
  • 250 ml citroensap (dat zijn ongeveer 5 citroenen)
  • Rasp van de citroenen
  • 270 gram suiker
  • 250 gram boter in kleine blokjes
  • 250 gram frambozen, mag ook uit de vriezer
  • 1 eetlepel suiker

Overig:

  • Springvorm van 28 cm. Een kleinere vorm kan ook maar dan heb je deeg over om bijvoorbeeld nog kleine taartjes te maken.
  • Bakpapier
  • Bakbonen

Zo maak je de taart

  • Voor de bodem zeef en meng je de bloem en de suiker. Met de hand kneed je de boter door het bloemmengsel tot een kruimig geheel. Meng citroensap er doorheen. Meng de eieren met een beetje melk en schenk beetje bij beetje door het deeg en kneed tot een bal. Duw de bal plat en verpak in huishoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
  • Vet een springvorm in met wat boter en bekleed de bodem en de randen met het deeg. Dek af met wat huishoudfolie en zet in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 180ºC en haal het deeg na een uur uit de koelkast. Prik een paar gaatjes in de deegbodem, leg bakpapier op het deeg en schep er bakbonen in om de bodem blind te bakken. Bak 10 minuten en verwijder dan de bakbonen en het papier. Zet de vorm met de deegbodem voor 15 minuten op 180ºC terug in de oven. Laat afkoelen.
  • Voor de vulling doe je de eidooiers, eieren, merg van het vanillestokje, suiker. citroensap en rasp in een pan. met een garde meng je alles goed door elkaar en laat je het geheel op een laag vuur indikken. Daarna voeg je de boter toe en laat het in het mengsel smelten. Haal van het vuur als de lemoncurd aan de bolle kant van je houten lepel blijft plakken en je er met je vinger een lijn in kunt trekken. Laat alles wat afkoelen en daarna klop en zeef je de lemoncurd.
  • Voor de frambozensaus doe je de frambozen met een eetlepel suiker in een pan en verwarm tot een jam. Laat afkoelen.
  • De taartbodem vul je met de lemoncurd en je schept er wat van de frambozenjam op. Trek met de achterkant van een lepel of een satéprikker een figuurtje. Laat de taart de vulling stollen en verder afkoelen.

Tip: deeg en curd over? Maak van die leuke mini’s. Ook lekker met aardbeien!

citroentaartjes met frambozen

Bron: Foodies magazine