Het afgelopen weekend heb ik jullie via Instagram al lekker zitten maken met foto’s van een overheerlijke worteltaart. Ooit at ik in Engeland voor het eerst zo’n taart. Ik weet nog precies waar; Hever Castle. Lekker kruidig door kaneel en kruidnagel en met vezels van de kokos en natuurlijk de walnoten en wortels. En helemaal perfect met daar bovenop een topping van boter en roomkaas en versierd met nog extra walnoten. Zooo lekker! Dit recept is trouwens van Ottolenghi. Ik maakte 2 minitaarten in plaats van 1 grote. Ook leuk om iemand cadeau te geven!
Nodig voor worteltaart
- 160 gram bloem
- 200 gram zonnebloemolie
- 270 gram suiker
- 1/2 theelepel bakpoeder, ik gebruik altijd wijnsteenpoeder
- 1/2 theelepel bakingsoda
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 ei
- 1 eidooier
- 50 gram geraspte kokos
- 50 gram walnoten
- 135 gram gerapte winterwortel
- 2 eiwitten
- snufje zout
- Topping:
- 175 gram roomkaas, ik gebruikte Monchou
- 70 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 35 gram poedersuiker
- 25 gram honing
- 35 gram geroosterde walnoten, fijngehakt
Zo maak je de worteltaart
- Verwarm de over op 179º C en vet een springvorm van 20 cm in of 2 kleine vormen.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf met de mixer en zet opzij.
- Zeef bloem, bakpoeder, bakingsoda, kaneel en kruidnagelpoeder.
- Klop het ei en de eidooier in een kopje of klein schaaltje
- In de keukenmachine klop je de olie en suiker een minuutje op de middelste stand. Al kloppend voeg je op een lage snelheid het eimengsel toe. Meng de walnoten, kokos en wortel erdoor. Zet de keukenmachine uit en spatel het bloemmengsel door het mengsel. Spatel daarna in 3 porties het geklopte eiwit er voorzichtig door. Je mag best nog wat eiwitschuim zien.
- Doe het beslag in de springvorm(en) en strijk het glad
- Bak de taart ongeveer 60 minuten en laat in de vorm(en) afkoelen. Haal de taart er pas uit als ie helemaal is afgekoeld.
Het glazuur van de worteltaart
- Voor de topping klop je in een kom de roomkaas luchtig
- In een andere kom klop je de boter, poedersuiker en honing luchtig
- Spatel beide mengsels door elkaar en bestrijk de worteltaart met het roomkaasmengsel.
- Rooster de walnoten en versier de taart ermee.