Zitten voor het haardvuur nu in februari denk ik terug aan de zomer van vorig jaar. Was het maar weer zover. Kilo’s peren hebben we geplukt die zomer. Zeker 10 kilo had ik in de keuken liggen. Maar wat moet je ermee? Inmaken bijvoorbeeld. Fruit inmaken is heel eenvoudig en bovendien een aantal potten op voorraad is nooit verkeerd. Peren inmaken is een leuk klusje en heerlijk met ijs en warme chocoladesaus, in de yoghurt of gebak. Ik heb er best veel cadeau gegeven en dan nog staat bij ons de kelder vol met deze potten. Maar hoe kun je peren inmaken?
Nodig voor ingemaakte peren
- 1 kilo peren
- 1 liter water
- 200 ml witte wijn
- 500 gram suiker
- 4 steranijs
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanillestokje
- sap en geraspte schil van een citroen
Peren inmaken
- Meng water, suiker, wijn, citroenschil en sap , steranijs, kaneelstokjes en het merg van de vanille in een pan
- Schil de peren en snijd in vieren of wat jij wilt. Heel laten kan ook.
- Doe de geschilde peren in het suikerwater en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 6 minuten zachtjes gaar koken
- Haal de pan van het vuur en vul een gesteriliseerd weckpot met de peren. Schenk het sap eroverheen zodat de peren onder staan en sluit de pot. Ik doe er ook de kaneelstokjes en steranijs bij. Zo krijgt het nog meer smaak na verkoop van tijd
- Zet de pot op zijn kop en laat zo staan tot het afgekoeld is