Koek, gebak en zoet

Pruimen tarte tatin

Juli 2019 en een gigantische hoeveelheid pruimen worden gewoon ongevraagd thuisbezorgd. Tof, zeer goed bedoeld en heerlijk natuurlijk maar ik weet even niet wat ik met in totaal 5 kilo moet. Aangezien de tropische temperaturen in Nederland aan blijven houden én ik ook nog fulltime werk moet ik ‘s avonds flink aan de bak in de toch al warme keuken. Maar….er valt zoveel van te maken!

Naast het doodnormaal opeten van pruimen maakte ik pruimensap en pruimenijs. Sap was heerlijk. Dat ijs leek een goed idee en ik weet niet wat er misging maar de ijsmachine had het zwaar met bijna 29 graden in de keuken. Het ijs in de machine draaide en draaide maar na een uur was het nog steeds vloeibaar. Na proeven was het zuur dus hup door de gootsteen. Weg 1 kilo pruimen, erg jammer. Dan maar weer een taartje. Eerder al maakt ik pruimentaart met appel maar een tarte tatin was nu aan de beurt.

Pruimen tarte tatin

Nodig voor pruimen tarte tatin

  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling
  • 12 pruimen
  • 165 gram suiker
  • 60 ml water
  • 50 gram boter
  • kardemompoeder

Pruimen tarte tatin

  • Verwarm de oven op 190º C
  • Rol het deeg wat uit en snijd met behulp van een bord een cirkel uit en leg het in de koelkast
  • Was, halveer en ontpit de pruimen en leg apart
  • Verwarm in een koekenpan met vuurvast handvat de suiker met het water. Roer tot de suiker is opgelost en laat het daarna in ongeveer 7 minuten karameliseren tot het lichtbruin kleurt. Niet roeren!
  • Voeg voorzichtig de boter en een theelepel kardemompoeder toe. Roer tot de boter is gesmolten en goed gemengd is.
  • Haal de pan van het vuur en leg de pruimen met de snijkant op de bodem van de pan.
  • Bedek de pruimen met het bladerdeeg en snij van uit het midden wat inkepingen in het midden van het deeg
  • Ze de pan 35-40 minuten of tot het deeg goudbruin kleurt in de oven
  • Haal uit de oven en snijd de randen los van de pan als dat nodig blijkt. Leg een bord op de koekenpan en keer de taart voorzichtig om.
Tarte tatin van pruimen

Dit vind je misschien ook leuk...