Koek, gebak en zoet

Schwarzwalder Kirschtorte

Al swipende door al mijn foto’s kwam ik de Schwarzwalder Kirschtorte tegen die ik een half jaar geleden al maakte en blijkt dus dat ik vergeten ben het recept te plaatsen. Waarschijnlijk omdat begin dit jaar mijn laptop er niet zoveel zin meer in had en ik op zoek moest naar een nieuwe.

Kersentijd

Nu de kersentijd weer is aangebroken kan ik er natuurlijk niet omheen om hem nogmaals te maken maar dan met verse kersen er bovenop. De taart bestaat uit chocoladebiscuitdeeg met uiteraard kersen en drank, Kirsch.

Schwarzwalder Kirschtorte

Nodig voor Schwarzwalder Kirschtorte

  • 5 eieren gesplitst in eiwitten en dooiers
  • 150 gram suiker
  • 135 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 eetlepel instant oploskoffie
  • 1 eetlepel vanille extract, of 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 10 verse kersen voor de garnering
  • Vulling:
    • 1 pot kersen van 500 ml
    • 75 gram suiker
    • 1 eetlepel maizena
    • 1 borrelglaasje Kirsch
    • 600 gram verse slagroom
    • 60 gram suiker
    • 150 gram couverture chocolade of een reep

Schwarzwalder Kirschtorte

Het biscuitdeeg

  • Je hebt een ronde bakvorm van 20-24 cm doorsnede nodig. Smeer hem in met boter en schep er een eetlepel bloem waarmee je de beboterde randen mee bedekt. De overtollige bloem schud je uit de vorm
  • De oven verwarm je voor op 180 ºC
  • Klop ondertussen de 5 eiwitten met 75 gram suiker en een snufje zout stijf tot er pieken ontstaan. Zet opzij
  • De 5 eidooiers klop je met de overige 75 gram suiker en het vanille extract of de vanillesuikers en de instant koffie lekker romig. Zet opzij.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder en bakpoeder
  • Spatel 1/3 van het eiwit bij de dooiers en daarna spatel je het bloemmengsel er doorheen. Vervolgens nog de rest van het stijfgeklopte eiwit. Goed mengen.
  • Schep alles in de bakvorm en bak het biscuitdeeg in 25-30 minuten gaar. Laat afkoelen en haal hem uit de vorm.

De vulling

  • Terwijl het deeg afkoelt maak je de kersenvulling. Je begint met 75 gram van het kersensap en 75 gram suiker. Meng het in een pannetje en laat doorkoken tot een siroop.
  • De rest van het sap, op een klein beetje na, doe je in een andere pan. Maak met het kleine beetje sap en maizena een papje en doe dit bij de rest van het spa in het pannetje. Verwarm tot het stevig wordt en doe de kersen erbij en roer goed. Het moet goed gebonden zijn. Zet opzij.
  • De slagroom klop je stijf met 60 gram suiker
  • De Kirsch doe je voor de helft bij de kersen en de andere helft bij de siroop.

Opbouwen

  • Snijd het afgekoelde biscuitdeeg 2x horizontaal door zodat je 3 lagen hebt
  • De onderste laag leg je op een taartschaal en verdeel je de kersen erover. Laat wel de buitenste rand vrij want daar spuit je slagroom. Over de kersen doe je ook wat slagroom
  • Leg de middelste laag van het biscuitdeeg er nu bovenop en smeer het in met een deel van de siroop en ook hier spuit je slagroom op.
  • Plaats te laatste laag hier bovenop en besprenkel het met de resterende siroop
  • Smeer nu de taart in met slagroom maar houd ook wat over voor de toefjes op de taart
  • Rasp van een chocoladereep schaafsel voor de versiering en bedek de slagroom ermee
  • Spuit 10 slagroomtoefjes bovenop en verdeel de verse kersen erover.
Black Forrest cake

Dit vind je misschien ook leuk...