Een heerlijk luchtig schuimgebak is een favoriet bij ons die eigenlijk alleen met verjaardagen gegeten wordt om het bijzonder te houden. Aangezien we na onze verhuizing op zoek moeten naar een nieuwe patisserie heb ik bij gebrek daaraan zelf maar eens een poging gewaagd. Ik moet zeggen, erg leuk om te doen en door het hoge suiker gehalte hebben we er met ons tweeën een week van gegeten :-)
Nodig voor Christoffeltaart
Ingrediënten voor het schuim:
- 150 gram eiwit ( ca 4 eieren, maat M )
- 150 gram fijne suiker
- 150 gram poedersuiker
- 1/2 eetlepels aardappelzetmeel
- snufje zout
Voor de chocomousse:
- 250 gram pure chocolade
- 750 ml slagroom 40 % vet
- 75 gram suiker
Chocolade:
- 100 gram gesmolten chocolade
- extra geraspte chocolade voor de garnering
Zo maak je Christoffeltaart:
- Warm de oven al voor op 120° C. Neem het bakpapier en teken hier 3 cirkels op van 20 cm doorsnede.
- Doe de eiwitten samen met de snuf zout in een vetvrije kom. Zet de mixer aan en klop de eiwitten stijf. Voeg tijdens het mixen beetje voor beetje de fijne suiker toe en mix door totdat er mooie witte pieken ontstaan.
- Meng het zetmeel met poedersuiker en voeg dit nu lepel voor lepel toe aan het eiwit.
- Neem de bakplaat erbij en leg hierop het bakpapier. Leg 2 flinke eetlepels schuim in de cirkel en smeer het met de lepel uit tot de ring gevuld is. Zorg er voor dat je schuimplaat niet dikker is dan een 6 à 7 mm.
- Verwarm de oven voor op 120°C. Zet de bakblikken in de oven en laat het eiwit drogen in ca 2 uur. Steek tussen het deurtje en de oven een spatel zodat het vocht uit de oven kan.
- Chocolade:
Smelt de 100 gr chocolade au bain marie en smeer 2 schuimplaten voorzichtig in met een bakkwast. Zet in de koelkast tot de chocolade hard is geworden. - Chocolademousse
Smelt de chocolade au bain marie en laat deze terug een beetje afkoelen. Klop de slagroom met de suiker lobbig ( yoghurt dikte ). Doe nu de chocolade bij de slagroom en klop deze verder stijf. Let op dat je niet te ver door klopt want dan gaat je slagroom om !!! - Neem een taartschotel en leg hierop de eerste plak schuim. Smeer er met een paletmes enkele lepels chocomousse over uit. Leg de 2de plaat schuim erop en werk weer af met chocomousse. Leg de 3de plaat erboven op en smeer nu de zijkanten van de taart af met chocomousse. Breng met de hand de geraspte chocolade aan en werk de bovenkant van de taart nog af met toefjes chocomousse. Zet de taart in de diepvries.