Laatst kreeg ik een originele Sachertorte uit Wenen, compleet met zegel en in originele doos uit de Oostenrijkse hoofdstad. Heerlijk cadeau en we hebben en ook zo lang mogelijk over gedaan om de Sachertorte met ons tweetjes op te eten. Elke dag een klein stukje. Was geen straf….De chocoladeglazuurlaag deed me denken aan Bossche Bollen. Lekker zacht en smeuïg.
Sachertorte is een beroemde taart uit Wenen en bestaat uit chocoladecake met een vulling van abrikozenjam en bedekt met een glanzende dikke laag chocoladeglazuur. Het recept dat ik vond heb ik in hoeveelheden gehalveerd en een klein schattig taart ervan gemaakt en groot genoeg voor 4 personen. Een grote taart maken? Verdubbel alle ingrediënten. Een heerlijk nagerecht of gewoon als cake bij de koffie. De strakke gladde bovenkant was lastig te maken maar als eerste poging ben ik zeker niet ontevreden.
Nodig voor Sachertorte uit Wenen
- 75 gram chocolade
- 75 gram zachte boter
- 50 gram poedersuiker
- 3 eierdooiers
- 3 eiwitten
- 25 gram suiker
- 75 gram bloem
- zout
- abrikozenjam
- Glazuur:
- 100 gram pure chocolade
- 10 gram boter
- 20 gram poedersuiker
- Springvorm 15 cm voor een klein taartje, 24 voor een grote met ingrediënten verdubbeld
Zo maak je de Sachertorte uit Wenen
- Verwarm de oven op 180º C
- Beboter de springvorm en bestuif met bloem
- Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie en voeg de poedersuiker en eidooiers toe. Roer goed.
- Klop de eiwitten stijf met de suiker en schep de bloem er doorheen.
- Schep de stijve eiwitten door de chocolade
- Schenk het deeg in de springvorm en bak 45 minuten
- Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen
- Snijd de cake horizontaal doormidden en leg de snijvlakken naar boven
- Verwarm abrikozenjam en smeer met een kwastje de snijvlakken in met de jam. Laat even intrekken
- Leg de helften op elkaar en smeer ook de bovenkant nog in met de jam
- Smelt voor het glazuur au-bain-marie de chocolade boter en poedersuiker
- Smeer het glazuur uit over de taart en met een paletmes strijk je het glad, ook de zijkanten. Eventueel kun je steeds het met wat nat maken om de laag glad uit te kunnen smeren