Satay ayam oftewel kipsaté als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. De allerlekkerste saté maak je simpel zelf. Niet van die glazige substantie uit een pakje. Het geheim is om goed kippenvlees te gebruiken en een lekkere marinade. Laat de kip bij voorkeur een nachtje marineren in de koelkast. Heb je niet zoveel tijd dan is minimaal een uurtje ook voldoende.
Tamarindepasta
Gebruik tamarindepasta dat je bij de toko of grotere supermarkt koopt. Tamarinde is een peulvormige vrucht en komt oorspronkelijk uit het tropische Afrika. De tamarindevrucht lijkt een beetje op dadel voor wat betreft smaak en structuur. Je kunt de vrucht rauw eten maar meestal wordt er een pasta of sap van gemaakt dat je in marinades en sauzen gebruikt. De pasta wordt gemaakt door het vruchtvlees op te lossen in heet water. Daardoor wordt het een dik sap, de tamarindepasta. Het smaakt een beetje zuur. Het wordt ook in de meer bekende Worchestersaus gebruikt.
Nodig voor Satay ayam
4 personen – bereidingstijd 40 minuten exclusief wachttijd
- 750 gram kipfilet of kippendijfilet
- 1 eetlepel tamarindepasta
- zout en peper
- 200 gram pindakaas
- 1 eetlepel sambal oelek
- 2 eetlepels azijn
- 4-5 eetlepels ketjap
- 50 gram pinda’s
- 2 eetlepels olie
Satay ayam maken
- Snijd de kipfilet in blokjes
- Meng de tamarindepasta met 1 eetlepel water
- Breng de kipfilet op smaak met zout en peper en meng met het tamarindemengsel. Marineer minimaal 1 uur in de koelkast
- Meng voor de pindasaus de pindakaas met de sambal, azijn en 1-2 eetlepels ketjap
- Hak de pinda’s grof en meng door de saus
- Dep de kip droog en rijg de blokjes aan spiesen
- Meng 3 eetlepels ketjap met de olie
- Grill de kipspiesjes en bestrijk tijdens het grillen met het ketjap-olie mengsel
- Serveer met de pindasaus
Helaas ben ik vergeten er een foto van te maken……..volgt de volgende keer!