Als je al langer mijn blog leest dan heb je vast ergens gelezen dat ik fan ben van Tom Kerridge. Het kookboek “Toms best ever dishes” dat ik afgelopen zomer in Engeland kocht ligt standaard op mijn aanrecht. Eerder maakte ik een hemelse geroosterde paprikasoep en pompoensoep maar nu heb ik deze gewéldige tomatensoep met basilicumolie voor je. Geen standaard tomatensoep blijkt. Tom staat bekend om zijn combinaties zoet, zuur, zout en pittig. Nou, ik kan je zeggen dat dat in deze tomatensoep duidelijk wordt gemaakt. De volle pan soep gaat in huize Angeli Kookt er moeiteloos op. Het smaakt naar meer! Ik geef je op een briefje dat je net zo verrast bent over de smaak en dat je dat duidelijk kunt zien aan de gezichten van je eters.
Nodig voor tomatensoep met basilicumolie
- 50 gram boter
- 1 fijngesnipperde ui
- 4 geperste teentjes knoflook
- 2 rode chilipepers, fijngesneden met zaadjes. Wil je minder pittig gebruik er dan maar 1
- 100 gram witte basterdsuiker
- 250 ml rode wijnazijn
- 2 kg rijpe pruimtomaten, in stukken gesneden.
- 2 dikke sneden wit brood, in stukken
- 1 bos basilicum
- 1 theelepel cayennepeper
- zout en versgemalen peper
- Basilicum olie:
- 1 bos basilicum, alleen blaadjes
- 150 ml olijfolie
- Pesto:
- 1 bos basilicum, alleen blaadjes
- 50 gram pijnboompitjes
- 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 150 ml olijfolie
Tomatensoep met basilicumolie maken
Smelt boter in een grote pan en fruit de ui langzaam tot hij zacht is. Doe dat 15 minuten maar let erop dat de ui niet verkleurt. Voeg een snufje zout, de chilipepers en knoflook toe en laat nog 2-3 minuten mee fruiten. Roer de suiker en de azijn erdoor en laat zachtje 1/4 inkoken. Voeg de tomaten toe, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken.
Voeg het brood toe en roer de basilicum, steeltjes en blaadjes, erdoor. Strooi de cayennepeper erover en breng weer aan de kook. Haal de pan van het vuur als het brood het vocht heeft opgenomen en laat nog 15 minuten staan.
Maak de basilicumolie door een pan gezouten water aan de kook te brengen. Zet alvast een kom klaar met ijsklontjes in water om straks de basilicum af te koelen. Blancheer de basilicumblaadjes 10 seconden in het kookwater en schep het in het ijswater. Giet af en dep droog met keukenpapier. Doe de blaadjes in een blender en voeg de olijfolie toe. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Haal de olie door een fijne zeef of een hele dunne theedoek.
De pesto maak je door de basilicumblaadjes, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en knoflook in een blender of food processor fijn te malen tot een pasta. Schenk tijdens het malen de olijfolie erdoor. Schep de pesto in een schaaltje en zet opzij.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Proef en breng op smaak met cayennepeper en zout. Zeef de soep en warm hem weer op voor het serveren. Druppel wat basilicumolie over de soep en serveer met de pesto.
Tip: de pesto schep je naar smaak door de soep. Dat maakt hem wat minder pittig.
Bron: Tom Kerridge Beste Ever Dishes