Het bourgondische Vlaanderen bracht me op een stoofgerecht met konijn. Konijn met pruimen in kriekenbier, heerlijk! Ooit maakte ik al Limburgs konijn in het zuur maar beide gerechten zijn echt niet te vergelijken.
Nu het herfst is en de winter nadert is het verlangen naar stoofpotje en stamppotjes groter dan ooit. Het heeft ook iets gezelligs, vind je niet? Die heerlijke geur urenlang in je huis en dan weten dat je nog een paar uur moet wachten op dat heerlijke stoofgerecht met konijn.
Kriek
Konijn in een gerecht heeft de gewoonte nogal taai te zijn. Als je de konijnenbouten stooft in bier of wijn dan wordt het vlees lekker mals. Dat geldt trouwens voor veel stoofvlees. Ook kun je de bouten een nacht in azijn gemengd met water en uien marineren voor een mals resultaat. Ik gebruik bier, kriek om precies te zijn. De eerste keer gebruikte ik Leffe maar dat was niet de smaak die ik hoopte te bereiken voor dit gerecht. Gebruik dus geen bier met een hoge gisting. Beter is een wat zoeter bier, oud bruin, kriek of geuze.
De zoete pruimen met het stevige konijnenvlees is een hele goede combinatie!
Nodig voor konijn met pruimen in kriekenbier
4 personen – bereidingstijd 2 uur
- 4 konijnenbouten
- 100 gram spekjes in blokjes of rookvlees als je geen varkensvlees eet
- 7 sjalotjes, fijngesneden
- takje tijm
- 4 laurierblaadjes
- 2 flesjes kriek of geuze
- 250 gram gedroogde, gewelde pruimen
- 2 plakjes ontbijtkoek
- boter
Recept konijn met pruimen en kriekenbier
- Smelt boter in een braadpan en bak de blokjes spek of rookvlees krokant
- Schep de spekjes of rookvlees uit de pan en bak in hetzelfde vet de konijnenbouten lichtbruin
- Voeg de sjalotjes toe en bak ze glazig met de konijnenbouten, ongeveer 5 minuten
- Doe de laurierblaadjes, de tijn, spekjes en het kriekenbier erbij
- Laat 2 uur pruttelen en voeg 20 minuten voor het einde de pruimen en de ontbijtkoek in stukjes toe
Lekker met stoofpeertjes of spruitjes en aardappelpuree of gewoon niks erbij