Onlangs heb ik in Engeland het nieuwste kookboek van Jamie Oliver gekocht. Het heet Every Day Super Food en is in Nederland pas volgende maand te koop. Nu tref ik het ook nog met de prijs want in Nederland gaat het boek rond de € 30 kosten terwijl ik het in Engeland heb gekocht voor £ 13 pond en dat is omgerekend € 17. Dat scheelt nogal dus maar ja met de kartelvorming in ons land wordt 1 prijs aangehouden. Reden genoeg dus om in het buitenland boeken te kopen. Ik ben er blij mee en ik was er toch.
Het kookboek
Het boek is anders vormgegeven dan zijn vorige kookboeken. Het oogt minder rommelig en heeft een goede indeling. Tekst of het recept op de linkerbladzijde en een foto op de rechterzijde. Dat geeft ook wat rust. De foto’s maakt ie zelf als we hem moeten geloven, behalve waar hij zelf op staat. Het standpunt van waar de foto wordt genomen is ook anders dan we van hem gewend zijn. De gerechten uit zijn vorige boeken werden allemaal recht van boven gefotografeerd en er stonden heel veel ditjes en datjes bij. Nu niet zo meer. Het is netter.
Gezond eten
Jamie gaat in op het aspect van gezond eten. Zijn gerechten zijn ook goed uitgebalanceerd en het caloriegehalte is ook naar beneden geschroefd. Het boek bevat 30 ontbijtrecepten die uit minder dan 400 calorieën betaan en net zoveel lunch- als dinerrecepten onder de 600 calorieën.
Het boek komt goed van pas nu de vakantiekilo’s er weer af moeten. Dit gerecht is mager en heel smakelijk. Ik was alleen vergeten zout toe te voegen. Dat staat ook niet in het recept maar ik zou het als ik jou was wel doen. O ja, ik had niet de benodigde spinazie in huis dus ik het gemengde sla gebruikt.
Nodig voor Bombay kip
2 personen – bereidingstijd 40 minuten
- 100 gram zilvervliesrijst
- 400 gram bloemkool, de roosjes in plakjes gesneden
- 15 gram verse mintblaadjes
- 6 eetlepels dikke yoghurt
- sap van 1 citroen
- 1 theelepel kurkumma
- 1 theelepel kerrie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 2 tenen knoflook
- 3 cm verse gember
- 2 x 120 gram kipfilet
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 4 pappadums
- 60 gram spinazieblaadjes
- 1 rode peper
Zo maak je de Bombay kip
- Verhit de oven op 220º C
- Kook de rijst in gezouten water.
- Zet een metalen vergiet in de pan en leg de bloemkoolroosjes erin. Sluit af met een deksel en stoom de roosjes gaar
- Doe mintblaadjes met 3 eetlepels yoghurt, de helft van het citroensap in een blender
- Meng tot het geheel tot een gladde groene massa
- Schenk in een schaaltje en zet in de koelkast tot gebruik
- Doe in dezelfde blender, afwassen hoef niet, de rest van de yoghurt, citroensap, kurkumma, kerrie, gember, knoflook en balsamicoazijn. Mix tot een gladde marinade
- Schenk de marinade in een ovenschaal
- Sla de kipfilets wat plat, haal ze door de marinade en leg ze in de overschaal
- Schep de gare bloemkoolroosjes erbij en verdeel komijn en mosterzaadjes er over
- Zet de schaal 15 minuten in de oven of tot de kip gaar is
- Bak ondertussen de pappadums in de magnetron of frituurpan, zie verpakking
- Snijd de kipfilet in plakjes en maak de borden op met de spinazie of sla, bloemkool, beetje rijst en schenk er de mintsaus over
- Snijd een rode peper in dunne plakjes en strooi ze over het bord.
Bron: Jamie Oliver, Every Day Super Food