Altijd lekker, een kippetje uit de oven. Soms als ik echt heel erg veel haast heb of geen zin om te koken dan wil ik nog weleens een gegrild kippetje kopen bij de poelier. Qua smaak prima maar alles smaakt hetzelfde, een haantje, kippetje of ander vlees hebben daar meestal dezelfde marinade. Ik doe dat dus maar zelden.
Om een kip in de oven wat sneller te laten garen moet je haar gewoon openknippen. Je knipt dan de ruggewervel eruit en dan kun je haar gewoon plat in een braadslee leggen. Ziet er wel erg maf uit hoor, alsof ze aan het zwemmen is. Ook heeft het iets aandoenlijks. Kijk maar op de foto.
Reken 20 minuten garing per 500 gram kip. Dat is wel voldoende. Smeer in met een eigen marinade van knoflook, olijfolie, azijn en gedroogde chilipepers. Jammie!
Dit heb je nodig voor het opgengeklapt kippetje
2 personen – bereidingstijd 45 minuten
- 1 kip van 1 kilo
- 1 theelepel gedroogde chilivlokken
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- 60 ml rodewijnazijn
- 60 ml olijfolie
- Zeezout en grofgemalen peper
Zo maak je het opengeklapt kippetje
- Verwarm de oven voor op 200º C
- Leg de kip met de borstzijde op een snijplank, de drumsticks wijzen jouw kant op
- Knip met een keukenschaar langs beide zijden van de ruggegraat; deze verwijder je dan
- Draai de kip met de borstzijde naar boven en duw stevig op het borstbeen om de kip plat te drukken
- Meng chilivlokken, knoflook, paprikapoeder, oregano, zout, peper, olie, azijn en citroen
- Leg de kip in een braadslede en smeer haar helemaal in met het oliemengsel
- Braad ongeveer 40 minuten en bestrijk halverwege met het braadvocht.
Zo opengeklapt kan de kip ook heel makkelijk op de barbecue garen