Vandaag maak ik een cirtoencake in mijn favoriete vorm, de Zeeuwse Knop. Een cakeje bakken is altijd gezellig en eigenlijk best snel te doen. Als je onthoud dat je gelijke hoeveelheden boter, suiker en bloem gebruikt dan heb je het basisrecept waarmee het eigenlijk niet mis kan gaan. Gebruik je zelfrijzend bakmeel dan wordt de cake luchtiger dan wanneer je bloem gebruikt. Gebruike je alleen bloem dan volg je het originele recept. Bloem en bakpoeder heeft hetzelfde effect als zelfrijzend bakmeel en wordt het dus ook luchtig cakeje.
Citroencake
Voor citroencake gebruik je het basisrecept maar rasp je wel de schil van 1 citroen doorheen. Aangezien ik van mijn collega’s onder andere het bakboek van de Zeeuwse Knop heb gekregen voor mijn afscheid, vond ik dat ik ze best wel kon trakteren op een citroencake uit die mooie vorm.
Nodig voor citroencake
- 200 gram zachte boter
- 200 gram suiker
- 200 gram bloem
- 200 gram eieren, dat zijn er 4 van normale grootte
- Rasp van 1 citroen
Zo maak je citroencake
- Verwarm de oven op 175º C
- Beboter een cakevorm
- Meng de zachte boter met de suiker en mix tot het geheel schuimig is
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe maar wacht met het toevoegen van een ei dat het vorige volledig is opgenomen door de boter en de suiker
- Mix de bloem met citroenrasp door het botermengsel
- Schep het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig
- Bak de citroencake 1 uur in de oven. Let op de temperatuur want die kan afwijken. Zonodig lager zetten.
- Prik voor de gaarheid met een satéprikker in de cake, deze moet er schoon uitkomen en er mag niks aan plakken
- Draai de vorm om op een rooster en laat afkoelen