Huzarensalade hoort voor mij bij de zomer. Na een warme werkdag van tegen de 30º C vind ik het vaak niet lekker om iets warms te eten. Ook om praktische redenen want ik wil dat het in huis lekker koel blijft. Vaak eet ik dan een salade met eventueel stokbrood of ik maak huzarensalade van tevoren. In ons landje heb je vaak van die wisselende temperaturen en als ik weet dat morgen of overmorgen het kwik weer flink stijgt, voor 1 of 2 dagen ofzo, dan maak ik ‘s avonds de koude schotel.
Klassieke huzarensalade
Volgens mij zijn er geen regels voor wat je er allemaal instopt. De klassieke huzarensalade bestaat uit aardappels, rundvlees, augurken en zilveruitjes. Het is ontstaan om vooraf bereid eten erin te verwerken. Ik maak het vaak met draadjesvlees maar je kunt ook ham of cornedbeef in verwerken.
Nodig voor huzarensalade met rundvlees
8 personen – bereidingstijd 1 uur, wachttijd 12 uur
- 1 kilo aardappels
- 300 gram draadjesvlees, bereid
- 200 gram doperwten, vers op diepvries
- 100 gram worteltjes
- 3 augurken
- 1 appel, geschild
- Peper en zout
- 1 eetlepel zilveruitjes
- 5 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- 1 theelepel mosterd
- Scheutje azijn, uit de pot augurken of zilveruitjes
- 8 eieren
- Paprikapoeder
Zo maak je Angeli’s huzarensalade
- Stoof draadjesvlees in 3 uur gaar en laat afkoelen
- Schil de aardappels, kook ze 25 minuten en laat afkoelen
- Snijd de worteltjes in kleine stukjes en kook ze met de doperwtjes gaar. Laat afkoelen
- Snijd appel, augurkjes, zilveruitjes en de afgekoelde aardappels in kleine blokje
- Haal het draadjesvlees uit elkaar met 2 vorken
- Doe alle ingrediënten in een grote schaal en meng goed
- Maak een dressing van mayonaise, yoghurt en mosterd. Schenk er naar smaak azijn bij
- Meng het mayonaisemengsel door de salade en breng op smaak met zout en peper
- Zet in de koelkast en laat de smaken intrekken
- Kook de eieren hard, snijd de tomaten en komkommer in plakjes
- Garneer de salade met plakjes ei en strooi er paprikapoeder over