Voor de categorie “Uit de provincie” heb ik Kruukplaetjes voor je. Koekjes gebakken in een droge koekenpan. Handig en ontzettend lekker bros. De koekjes komen van Goeree Overflakkee uit de tijd dat snoepen nog een luxe was en dat vrijwel alleen op feest- en verjaardagen werd gegeten. Het typisch Flakkees koekje bleef lang houdbaar en werd Kruukplaetje genoemd. Kruuk is waarschijnlijk een verbastering van kruud, kruiden/specerijen, en plaet omdat het op een bakplaat op een plattebuiskachel werd gebakken.
Koekjes bakken in een koekenpan
Mijn oven draait vaak overuren maar deze koekje kun je echt heel eenvoudig in een pan op een laag vuur bakken. Aangezien ik pannen zonder anti aanbaklaag gebruik heb ik op de bodem een stukje bakpapier gelegd. De koekjes worden langzaam gaar maar je moet er wel bij blijven.
Het recept voor 40 stuks komt uit het boek van Suukermeisje. Een boek vol met Zeeuwse recepten. Aangezien 40 een beetje veel was heb ik alles gehalveerd.
Nodig voor 20 Kruukplaetjes
- 250 gram (Zeeuwse) bloem
- Snufje zout
- Snufje kaneelpoeder
- 125 gram witte basterdersuiker
- 125 gram zachte roomboter
- 38 ml melk
Kruukplaetjes bakken
- Meng bloem, suiker en kaneel
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een deeg
- Maak een rol met een doorsnede van ongeveer 5 cm
- Snijd dikke plakken van 1-1,5 cm dik
- Bak op een laagvuurtje in een droge koekenpan gaar en goudbruin. Bij mij duurde dat 20 minuten.
- Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.