Tegenwoordig breng ik vaak als ik bij iemand op bezoek ga iets lekkers uit eigen keuken mee. Laatst was het home-made oranjebitter die ik vergeten ben te fotograferen……dus niet op mijn website kon plaatsen en oranje tompoucen. Niet dat anderen niks lekkers in huis hebben maar omdat ik het leuk vind om het cadeau te geven. Bij pa en ma op de koffie wordt deze keer een lekker apfelstudel gebakken. Die heerlijke geur van appel en kaneel die uit de oven komt is moeilijk te weerstaan.
Ik stop voorlopig……
Voorlopig is dit ook het laatste wat ik aan gebak of andere zoetigheid maak. Sinds mijn blog en het tussendoor proeven begint het aardig rond mijn heupen en buik te groeien. Met de zomer in het vooruitzicht moet ik daar toch wel op gaan letten. Maar deze keer dus een lekkere apfelstrudel, die min of meer half gelukt is qua vorm want het model is iets of wat ingestort doordat ik het deeg niet goed had gedicht en is het gaan lekken. De smaak is er niet minder om maar ik had een ander modelletje voor ogen.
Nodig voor apfelstrudel
- 1 Tante Fanny bladerdeeg uit de koeling
- 1 kg friszure appels
- 100 gram boerenjongens
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram boter
- handje paneermeel
- 2 theelepels kaneel
Zo maak je de apfelstrudel
- Verwam de oven voor op 180º C
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes
- Meng de appelblokjes met rozijnen, suiker en kaneel
- Leg een schone theedoek op het aanrecht en strooi er wat bloem over
- Rol het deeg uit over de theedoek en strek het nog verder met je handen. Het deeg moet superdun zijn en je moet er doorheen kunnen kijken
- Smelt de boter in een pannetje en smeer 2/3 van het deeg in met de boter
- Verdeel het appelmengsel in een strook over 1/3 van het deeg
- Vouw de uiteinden over de zijkanten van het deeg zodat de vulling er niet uitloopt
- Til de theedoek aan de uiteinden op en daardoor rolt het deeg vanzelf op
- Leg de rol voorzichtig op een bakplaat en bestrijk de bovenkant met de rest van de gesmolten boter
- Bak ongeveer 40-45 minuten goudbruin en knapperig
- Bestrooi met poedersuiker en eet lauwwarm of koud