Een van mijn favoriete taarten of gebakjes zijn toch wel de hazelnootschuimgebakjes. Die krokante hazelnotenmeringe met een mokkacreme. Zoooo lekker, maar hoe maak je dat? Omdat ik nog steeds 18 kilo aan hazelnoten heb liggen, ja écht, kan ik er eindelijk weer iets mee doen. Niet dat het opschiet want ik heb maar 75 gram nodig voor mijn gebakjes. Dat betekent minimaal 75 hazelnoten pellen of met een hamer proberen te openen. Hoe doen hamsters of muizen dat toch vraag ik me af? Pas geleden 2 keer overheerlijke Nussecken gemaakt en daar heb je dan 400 gram hazelnoten voor nodig dus dat schiet op met slinken van de voorraad maar ik had de blaren op mijn hand van meer dan 400 hazelnootjes kraken per keer Nu heb ik dus nog bijna 18 kilo. Volgende keer maar eens hazelnotenijs maken.
Niet ingewikkeld maar veel handelingen
Hazelnootschuimgebakjes maken is niet ingewikkeld maar wel tijdrovend heb ik gemerkt. Moet wel bekennen dat ik het mezelf weer moeilijk had gemaakt want ik had een recept gevonden van een grote taart voor 16 personen maar ik wilde 4 gebakjes maken. Ja wat moet je met zijn tweeën met zo’n grote taart. Er moest dus wat gerekend worden en bedenken hoe ik dat moest doen. De advocaat die ik zelf gemaakt had wilde ik er namelijk ook in verwerken alleen wist ik nog niet hoe. Leek me wel een goede combi. De gebakjes bestaan uit 2 lagen van meringue ringen met daartussen mokkacrème. Nou, hup. Aan de slag!
Nodig voor hazelnootschuimgebakjes
6 gebakjes
- 100 eiwit (afwegen)
- 300 gram suiker
- 75 gram gebroken hazelnoten
- 30 gram maïzena
- 2 espresso
- 250 ml melk
- 30 gram bloem
- 2 eieren
- 140 gram boter
- 40 gram amandelschaafsel
- 6 hele hazelnoten
Zo maak je de gebakjes
De schuimringen
- Klop de eiwitten in een vetvrije kom luchtig
- Zodra ze echt wit gaan zien voeg je al kloppend in 4 delen 175 gram suiker toe en klop ongeveer 7 minuten
- Meng de gebroken hazelnoten en 15 gram maïzena erdoor
- Verwarm de oven op 150º C
- Teken op bakpapier 12 cirkels, ik deed dat met een ronde deegsteker maar je kunt ook een longdrinkglas gebruiken
- Doe het eiwit in een spuitzak met een kleine spuitmond en spuit 12 ronde plakken van het hazelnootschuim in de getekende cirkels
- Bak het schuim ongeveer 1 uur lichtbruin en laat daarna goed afkoelen
Mokka
- Zet 2 kopjes espresso
- Doe 25 gram suiker in een pan met dikke bodem en laat op een laag vuur karameliseren. Let op, niet laten verbranden maar lichtbruin moet het zijn.
- Als de suiker vloeibaar is voeg je de espresso toe. Pas op, doe voorzichtig want het gaat flink borrelen en er komt erg veel stoom vrij
- Laat doorkoken tot de karamel opgelost is in de espresso
- Laat goed afkoelen
Banketbakkersroom
- Kook 200 ml (van de 250) melk in een pan met een dikke bodem
- Meng resterende 50 ml van de melk met 100 gram suiker, 15 gram maïzena, de bloem en de eieren goed door elkaar
- Roer de kokende melk door het mengsel en roer goed met een garde
- Doe alles terug in de pan en laat alles even goed doorkoken
- Schenk de dikke room in een schaal en dek af met huishoudfolie.
- Laat afkoelen
De mokkacrème
- Roer de boter los in een keukenmachine
- Roer eerst de banketbakkersroom glad met een garde en meng de room daarna met de boter
- Klop het mengsel luchtig en voeg de mokka naar smaak toe
Stapelen
- Neem een hazelnootschuinring en spuit er met een spuitzak een laagje mokkacreme op
- Legt de 2e plak er bovenop
- Smeer de zijkant rondom en de bovenkant in met de mokkacrème
- Het amandelschaafsel komt aan de buitenkant van het gebakje
- Spuit nog wat rozetjes mokkacrème op de bovenkant en versier met wat chocolade en een hele hazelnoot
- Tussen de rozetten heb ik wat advocaatlikeur geschonken
- Herhaal dit nog 5 keer voor de overige ringen
Dat was het! Succes en smakelijk!