Raapsteeltjes zijn echte voorjaarsgroente. Ze zijn heldergroen, hebben langwerpige blaadjes en een knapperige steel en smaken licht pittig. Lijkt een beetje op rucola of spinazie maar het is het jonge loof van meiknolletjes. In Brabant worden ze Keeltjes genoemd. Je kunt ze koken, of verwerken in een quiche of rauw in een stamppotje. Ik kies het laatste want na een doordeweekse werkdag is dat snel klaar. Raapsteeltjes stamppot, lekker met gebakken appelschijven!
Nodig voor raapsteeltjes stamppot
- 750 gram aardappelen
- 350 gram raapstelen
- 150 gram blokjes rookvlees of spekblokjes
- 1 stevige appel
- 1 dl warme melk
- 15 gram boter of margarine
- citroensap
- peper
- eventueel zout
Raapsteeltjes stamppot maken
- Snijd de worteluiteinden van de raapstelen
- Was de raapstelen, laat uitlekken, en snijd in smalle repen
- Kook de aardappelen met een snufje zout gaar
- Bak de blokjes rookvlees of mager spek in een koekenpan op een laag vuur bruin en knapperig
- Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor
- Bak de appelschijven aan beide kanten bruin in de boter
- Giet de aardappelen af en maak er luchtige puree van samen met de melk, peper en zout
- Doe de blokjes rookvlees of spekblokjes met het vet en de gesneden raapstelen bij de aardappelpuree
- Schep alles goed door elkaar en leg er de appelschijven op