Verrassingseffect met ei nummer 3 deze week. Na de eierkoek in een ei is deze keer het ei aan de beurt om verstopt te worden, in een gehaktbal. Een Schots ei, vogelnestje of verscholen ei kan het hele jaar wel maar met Pasen valt ie extra op. Je kunt er miniversies van maken als hapje of een grotere bij de warme maaltijd. Voor de kleinere gebruik je dan kwarteleieren. Het is een klassiek eiergerecht uit Schotland en wordt gefrituurd. Daardoor wordt ie lekker krokant. Volgens Jamie Oliver worden ze geserveerd als hapje met pittige mosterd, ja die hele pittige Colman’s Mustard, en een grote pint bier. Ook lekker maar ik houd het voor nu als warme maaltijd met gebakken aardappelen met rozemarijn en een gestoofde prei. Ook lekker!
Nodig voor de Schotse eieren
4 personen – bereidingstijd 20 minuten
- 300 gram gehakt
- 1 takje rozemarijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- een paar blaadjes salie
- scheutje Worcestersaus
- peper en zout
- 5 eieren
- bloem
- paneermeel
Zo verstop je de eieren
- Kook 4 eieren 10 minuten, en pel ze
- Snijd de rozemarijn en salie heel fijn
- Meng de kruiden met het gehakt en voeg zout, peper, paprikapoeder en Worcestersaus toe
- Kneed goed en verdeel het in vieren
- Zet 3 schaaltjes klaar; 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met paneermeel
- Leg 4 stukjes huishoudfolie klaar en leg op elk stuk gehakt
- Duw het gehakt tot 4 platte ronde schijven
- Leg op elke schijf een ei
- Gebruik het folie om het gehakt om het ei te vouwen
- Zorg dat je geen scheuren in het gehakt hebt en dat je het ei niet ziet
- Rol de gehaktballen door bloem, ei en paneermeel
- Verhit in een frituurpan of braadpan met olie tot 180º C, (let op, nooit meer dan de helft met olie vullen)
- Bak de gehaktballen ongeveer 5 minuten
- Ze zijn snel klaar omdat ze maar een dun laagjes gehakt hebben