Als je zegt cranberry’s dan denk ik aan Terschelling en Kerst. Oorspronkelijk komen de besjes uit Noord-Amerika. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat op Terschelling is aangespoeld. Daar is de plant, Pietser-Sipkesheide, genoemd naar de vinder van het vat Pieter-Sipke. Cranberrycompote is onmisbaar bij een lekker stuk vlees, wild, kip, kalkoen of lekker in toetjes. Deze kerst maak ik de compote bij een heerlijk stuk paardenbiefstuk van de haas. Super!
Nodig voor cranberrycompote
- 1 zak verse cranberry’s (335 gram)
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 1 kaneelstokje
- 1 dl rode port
- 1 dl vers sinaasappelsap
- Een stukje sinaasappelschil
- 1 vanillestokje, geschraapt
Cranberrycompote maken
- Breng port en sinaasappelsap met de suiker aan de kook
- Voeg de rest van de ingrediënten toe
- Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de bessen ploppen en de saus gaat binden.
- Proef tussendoor. Voeg naar smaak nog eventueel suiker of sinaasappelsap toe
- Warm of koud serveren kan allebei
Vergeet niet de schil en de kaneelstokjes eruit te halen