Ravioloni rustici ai funghi, boerenravioli met paddestoelen. Lekker nu midden in het najaar met een groot aanbod van diverse soorten paddestoelen. Het recept zegt gedroogde paddestoelen maar ik heb liever verse. Omdat je ook het pastadeeg zelf maakt ben je er wel even mee bezig. Op een doordeweekse werkdag was het toch meer werk dan ik dacht. Maar zeker de moeite waard. Behalve het pastadeeg maak je ook de vulling voor de ravioli en de paddestoelensaus. Het recept is voor 4 personen maar ben je maar met z’n tweetjes, halveer dan alles of eet er 2 dagen van. Is niet erg.
Nodig voor de pasta
- 400 gram bloem
- 250 gram gekookte aardappel
- 2 eieren
- 1 eetlepel parmezaanse kaas
- zout
Nodig voor de vulling
- 400 gram braadworstjes
- 1oo gram ricotta
- 50 gram volle yoghurt
- 120 gram peccorino gesraspt
- 1 sjalotje
- Een handje fijngehakte kruiden, salie, tijm en peterselie
- boter
Nodig voor de saus
- 400 gram gemengde paddestoelen, fijn gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 1 stengel bleekselderij, fijn gesneden
- 1 winterwortel, fijngesneden
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 teen knoflook, fijn gesneden
- 1 eetlepelbloem
- 1/2 liter groentebouillon
- Een scheut droge witte wijn
- Olijfolie
- Zout en peper
Pasta maken
- Pureer de aardappel en doe het bij de bloem
- Roer de eieren erdoor
- Voeg zout en de parmezaan toe
- Kneed er een soepel deeg van
Vulling
- Haal het velletje van de worstjes en verkruimel het in een kom
- Voeg 3/4 van de kruiden toe en ricotta met de ypghurt
- Fruit een sjalotje kort in boter en voeg ook toe aan de worstjes
- Meng alles goed door elkaar
Saus
- Bak de paddestoelen, wortel, bleekselderij, ui en de knoflook in de olijfolie
- Voeg de resterende kruiden toe en de bloem
- Doe een scheut wijn en 2 soeplepels bouillom
- Peper en zout naar smaak toevoegen
- Laat ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan pruttelen
Ravioli
- Rol het deeg uit tot een lange lap van 3 mm dik. Heb je een pastamachine dan is dat makkelijker
- Schep met een theelepel bergjes vulling op de middenlijn, op gelijke afstand van elkaar
- Vouw het ‘lege’ deel er overheen en snijd er met een gekarteld deegradertje halvemaanvormige ravioli uit
- Kook de ravioli in ruim water en dien op met de saus
Bron: La Cucina Italiana