De verse doperwten in de groentelade van mijn koelkast keken me zo triest aan dat ik het gevoel had ze wel iets creatievers van mij verwachtten dan gewoon koken. Is ook lekker maar wat dan? Je kunt ze met munt koken, bakken met knoflook en een sjalotje en wat Italiaanse kruiden maar ik wilde iets anders. Waarom geen soufflé? Dat heb ik zowieso nooit gemaakt dus nu was de tijd aangebroken voor doperwtensoufflé. Voor het recept dat ik vond had ik niet alles in huis maar wel vergelijkbare ingrediënten. Daar moest ik het dus mee doen maar ze zijn superlekker!
Nodig voor 4 soufflé’s
- 450 gram verse doperwtjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 gesnipperde sjalotjes
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 1 eetlepel fijngehakte verse munt
- 3 eetlepels mascarpone of roomkaas
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 4 eieren
- zout en peper
extra nodig: 4 ramkins
De doperwtensoufflé maken
- Oven verwarmen op 200° C
- Vet de ramkins in met wat boter
- Dop de doperwten
- Fruit op een zacht vuur de ui met de knoflook, doperwtjes, peterselie en de munt tot de erwtjes zachter worden
- Pureer met de staafmixer of keukenmachine het doperwtenmengsel en roer de kaas en mascarpone er door
- Breng op smaak met zout en peper
- Splits de eieren en meng de eidooiers door de doperwtenpuree
- Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom
- Spatel het eiwit luchtig door de doperwtenpuree
- Schep het mengsel in de ramkins
- Bak in de oven 25-30 minuten tot ze gerezen en lichtbruin zijn
- Serveer direct
Rol de ramkins in bakpapier om ze te “verhogen” en bind vast met keukentouw. Vet dan ook het bakpaper in met wat boter.
Lekker met krielaardappeltjes en een salade
Open de oven niet tijdens het bakken want anders storten ze in